Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

Rólunk

A denevérek a múlt század elejéig a ritkán kutatott állatok közé tartoztak. Ennek oka rejtett, éjszakai életmódjuknak köszönhető. A magyar denevérfaunáról, az egyes fajok elterjedéséről a XX. század elejétől jelentek meg használható és a valóságot tükröző kutatási eredmények.

Élen járt a denevérek kutatásában Méhely Lajos, Dudich Endre és Kubacska András. Az 1950-es évektől kezdte meg munkásságát Topál György aki a faunisztikai adatokon túl vizsgálta a denevérek testfelépítését, morfológiáját, vándorlási szokásaikat, ő vezette be Magyarországon a denevér gyűrűzést. Munkássága alapozta meg a magyar denevérkutatást, az ő szárnyai alól kerültek ki az első amatőr denevérkutatók.

Dobrosi Dénes az 1980-as évek végén elindított egy amatőr denevérvédő és kutató mozgalmat, denevérgyűrűző tábort szervezett, ahol a ma is aktív kutatók többsége tudását megszerezte. A 80-as évek végén nagy lendületet adott a denevér faunisztikai vizsgálatoknak a madarászatban is használatos függönyhálók elterjedése, mai napig ezeket használjuk, azzal a különbséggel, hogy már kimondottan denevérekre fejlesztett változat is kapható.

A Bakony hegységben a faunisztikai felméréseket Paulovics Péter kezdte el 1993-ban. Aktív munkájának köszönhetően jól kutatott terület lett a Bakony. Hozzá csatlakoztam 1996-ban, mint amatőr segítő, és egészen 2016-ig, a gyűrűzővizsgám megszerzéséig ezt a titulust töltöttem be. 2012-től Máté Balázs vitte a bakonyi denevérkutatást, tőle 2016-ban vettem át a stafétabotot. Céljaim a denevérfaunisztikai vizsgálatok és védelmi intézkedések mellett elsősorban az, hogy a nagyközönséget megismertessem e csodálatos emlősökkel, mert hiszem, hogy megvédeni csak úgy tudjuk őket, ha mindannyian vigyázunk rájuk!

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány