Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

Babonák

A mai nyugati világban a denevérekről általában a szuperhős Batman, a vámpír Dracula gróf valamint a boszorkányok és varázslók jutnak eszébe az embereknek.
Számtalan hiedelem és babona alakult ki róluk, amit főleg rejtett éjszakai életmódjuknak köszönhetnek. Ilyen babonák például a következők:

  • vért szív,
  • megrágja a gerendát,
  • kéményben lakik,
  • megeszi a szalonnát,
  • beleragad az ember hajába
  • és még sorolhatnám…

A felsorolt babonákat éjszakai és ennek következtében ismeretlen életmódjuk szülte, mivel félelmet keltett az emberekben, ahogy a sötétben egyszer csak valami nagyobb repülő állat elsuhant a fejük mellett.
A Biblia is megemlíti a denevéreket. Az Ó-szövetségben tisztátalan állatnak tartják és az alvilággal hozzák kapcsolatba. Innen ered az ördögök bőrszárnnyal (denevérszárnnyal) való ábrázolása.

A denevérekhez más kultúrákban illetve korokban pozitív hiedelmek is kapcsolódtak, bár ezek az állatok feláldozásával jártak. Például azt tartották, hogy az istálló, valamint a lakóépület ajtaja fölé fejjel lefelé felszögelt denevér távol tartja a balszerencsét.

A reneszánsz korban ilyen pozitív hiedelem volt, hogy az újjáélesztett sokmellű ephészoszi Artemisz legendáját alapul véve a denevért a szoptatós anyák szimbólumává tették.
Európát elhagyva kelet felé a denevér státusza megváltozik. Egyes helyeken szinte szentként tisztelik. Kínában az öröm és a boldogság szimbóluma. Ázsia egyéb területein a jót megtestesítő lénynek tartják.

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány