Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

Szaporodás

A denevérek a szaporodásban is eltérnek a többi emlőstől. A párzási időszakuk augusztus-szeptember hónapra esik, fajtól függ, hogy mely időszakot részesíti előnyben. A kismyo csoportba sorolható bajuszos denevér (Myotis mystacinus), a brandt denevér (Myotis brandtii) és a nimfa denevér (Myotis alcathoe) nászidőszaka július végére, augusztus elejére esik, addig a közönséges denevéré (Myotis myotis)  és a hegyesorrú denevéré (Myotis blythii) augusztus közepén indul ésszeptember közepéig-végéig tart.

Nagyon sok faj úgynevezett nászbarlangnál párzik. Ilyen denevérek által kedvelt barlangnál ilyenkor nagy a nyüzsgés, hisz a környék denevérei gyűlnek itt össze. Megfigyelhető, hogy a barlangból, vagy a közeli erdőből érkező egyedek kezdik a nászt nem sokkal naplemente után, majd a távolabbról érkező egyedek folytatják, szinte forgatókönyv szerint érkeznek egy-egy barlanghoz a fajok. A párzási vágytól elvakult hímek a nőstényeket hajszolva sokkal könnyebben foghatók ebben az időszakban, mint máskor, nehezebben érzékelik a kifeszített hálókat. A Bakonyban a nászidőszaki hálózások során fogott állatok rekordja eddig 392 példány egy éjszaka, természetesen ezek a denevérek a biometriai adataik és a határozás után újra folytatják útjukat.

A párzás után érdekes dolog történik a nősténybe juttatott hímivarsejtekkel, ugyanis a petesejt ekkor még nem termékenyül meg, azok raktározásra kerülnek. A nászidőszak után a denevérek átmeneti, majd a tényleges téli szállásaikra húzódnak. A tavasz megérkeztével, a hibernált állapotból való felébredést követően, a nőstények a testükben tárolt hímivarsejtekkel megtermékenyítik petesejtjüket és kezdetét veszi a vemhesség. A vemhesség ideje fajtól függően változik, de elmondható, hogy a kisebb testű fajok vemhességi ideje a rövidebb. Általában 1,5 és 3 hónap között változik, a törpe denevéré (Pipistrellus pipistrellus) 1,5 hónap, a közönséges denevéré (Myotis myotis) 3 hónap. A vemhességi idő végén 1 ritkábban 2 kölyköt ellik, melyet a kezdeti időben az anya a testén magával viszi mindenhova. Ahogy nő a kölyök és súlya is gyarapszik egyre inkább otthagyja a szülőkolóniának helyet adó padláson a kicsinyét. A csupaszon és fejletlenül világra jövő kicsik nagyon gyorsan fejlődnek, pár hét alatt elérik az anyányi méretet és rövid időn belül röpképesek lesznek.  A szülőkolóniák július végére felbomlanak és lassan újra kezdetét veszi a nász.

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány