Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

Hívatlan Albérlők

1 hozzászólás 2020-05-25 13:18

Május közepe van, a denevér szülőkolóniák összeállásának ideje. Mit is jelent ez pontosan? Denevérfajaink május végén június elején hozzák világra kölykeiket. Mivel nem családban élnek, így a hímeket nem tűrik meg a nőstények ebben az időszakban maguk mellett.  A nőstények viszont nem egyedül hozzák világra kölykeiket, hanem csoportosan, ezt nevezzük szülőkolóniának.

                A vemhesség előrehaladtával a nőstények felkeresik azokat a szállásokat, melyeket ismernek, netán ahol ők is világra jöttek. A tél elmúltával először átmeneti szállásokra költöznek, ezeket néhány napig, esetleg néhány hétig használják csak, általában kevés denevér található ezeken a szálláshelyeken. Az átmeneti szállások után a szülőkolónia végleges helyét keresik fel, itt gyűlik össze a sok nőstény, hogy világra hozza kölykét. Mivel a denevérek nagyon helyhűek, így a szülőkolóniának otthont adó épületet évről évre felkeresik. Ha az előző szaporodási időszakhoz képest valami megváltozott az épületen, akkor vagy alkalmazkodnak a változáshoz, vagy másik szálláshelyet keresnek. Ha az előző ellés után felújították az épületet, tetőt cseréltek, ezáltal megszűntek a berepülőnyílások, a denevérek így kénytelenek másik szállás után nézni.  A legtöbb denevérfajnak több szálláshelye van, de mindig azt részesíti előnyben ahol a táplálkozási és ivási lehetőségek a legjobbak. Létfontosságú a szülőkolónia részére a víz, a kölykök szoptatásához tejet termelnek, ez pedig víz nélkül nem lehetséges. Ott ahol nincs a közelben víz, általában nem alakul ki szülőkolónia. Az optimális szálláson május közepére megjelennek a denevérek. Ezt onnan vesszük észre, hogy apró pici fekete ürülékek jelennek meg az ablakpárkányon, teraszon és egyéb helyeken. Netán zajongásukkal hívják fel magukra a figyelmet, tetőtérbeépítésnél kellemetlen lehet a kirepülési időszakban (naplemente után) a kifele igyekvő denevérek kaparászása. A mostani helyzet sajnos sokkal negatívabban érinti a denevéreket mint kellene. Denevérkutatóként nagyon sok helyről kapok bejelentést, hogy beköltöztek a denevérek és azonnal vigyem el őket, mert betegséget terjesztenek. Az igazság az, hogy a hazánkban élő denevéreknek semmi köze a mostani SARS-Cov-2 vírushoz, vagyis a COVID-19 járványhoz. Nem kell attól tartani, hogy a tetőszerkezetben albérlősködő denevérektől bármiféle betegséget elkapunk. Ők csak élni és szaporodni szeretnének, ahogy eddig minden évben. Rovarevő emlősök lévén rendkívül sok kártevőtől szabadítanak meg minket. Egy törpedenevér egy éjszaka alatt 1500-2500 szúnyogot is elfogyaszt! Gondoljunk bele, ha nem lennének denevérek mennyivel több éjszakai rovar lenne. Mennyivel kellemetlenebb lenne este kiülni a teraszra.

A szülőkolóniák összeállása május végére befejeződik, majd világra hozzák utódaikat. A kolóniák ekkor a legsérülékenyebbek. A zavarás, netán kizárás a kölykök életébe kerülhet. Ebben az időszakban nem szabad kizárni az épületből a denevéreket,  mert az a kölykök pusztulását okozhatja. Ebben az időszakban vigyázzunk rájuk, gondoljunk rájuk anya és gyermekeként. A kölykök nagyon gyorsan fejlődnek, kb. egy hónapos korban elkezdenek önállósodni. Augusztusra a szülőkolónia felbomlik és elhagyja az addig otthonául szolgáló padlást, ahova majd csak következő év tavaszán térnek vissza.

A denevérek alapesetben erdei élőhelyeket részesítik előnyben. Az ember viszont egyre jobban elfoglalja a természetet és átalakítja a saját ízlésére. A megszűnő életterek miatt kénytelek a denevérek beköltözni hozzánk és albérlőink lenni. Rovarfogyasztásuk révén nagyon sok hasznot hajtanak az emberiségnek, ezért legyünk velük egy kicsit elnézőbbek, ne akarjuk mindenáron kilakoltatni a szülőkolóniát.

bébi denevér, szülőkolónia

Hozzászólások (1 db)

Ernő
2021-08-26 04:05
Hol telelnek a deneverek? Milyen hangot adnak a deneverek? Nem tudom mi az de deneverre gyanakszom a tetoterben. Magas csippanas szerű hangot hallok èjszaka. Nyitva hagytam a tető ablakot, hogy el tudjon menni. Vagy itt akar telelni? Tisztelettel, Erno

×

Válasz
Ernő hozzászólására

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

×

Én is hozzászólok

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány