Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

A denevér

AZ EGYETLEN EMLŐSCSOPORT MELY AKTÍV REPÜLÉSRE KÉPES!

Az emlősök (Mammalia) osztályának rendje a denevérek (Chiroptera). két részre bomlik, a nagydenevérek (Megachiroptera) és a kisdenevérek (Microchiroptera) alrendre. Európában így Magyarországon is csak a kisdenevérek alrend tagjai élnek és főként rovarevőek. Éjszakai életmódot folytató emlőscsoport erősen specializálódott.

Testfelépítésük teljes mértékben a repülő életmódhoz alkalmazkodott. Magyarországon 28 denevérfaj él, ebből 27-et sikerült eddig kimutatni a Bakonyból. A hazai denevérek mindegyike, téli álmot alszik (hibernáció), a tél alatt maguktól többször felébrednek és a telelőhely másik részére költöznek, esetleg teljesen elhagyják azt, új szállást nézve.

A hazai denevérek szálláshely alapján három fő csoportba sorolhatók, erdei, barlangi, és épületlakók lehetnek, természetesen a kategóriák nem kőbe véstek. Ez főleg a napjainkra épületlakóvá váló denevérekre igaz, ugyanis a szülőkolónia padláson van, a téli szállás pedig barlangban. Az erdei fajok, melyek alapesetben faodvakban, leváló kéreg alatt találják meg életfeltételeiket, hideg teleken megjelennek barlangokban is. Sajnos napjaink erdőgazdálkodása nem nagyon hagyja meg az idős odvas, kiszáradt fákat, ezért ezeknek a denevéreknek sok esetben új szállás után kellett nézni. Ha az erdőben nincs, akkor máshol kell keresni, így jelentek meg az alapvető erdei fajok emberi (urbánus) környezetben. Így lett panellakó a rőt korai denevérből (Nyctalus noctula), vagy a törpe denevérekből (Pipistrellus sp.) Az eredeti élőhely megszűnésével egyre gyakoribbak az ember-denevér típusú találkozások, ami legtöbb esetben az életterét kereső denevér kilakoltatásával jár.

A hazánkban élő denevérek mindegyike rovarevő! A szúnyogoktól kezdve a futóbogarakig sok mindent esznek. Természetesen specializálódtak ebben is és éjszakai rovarfogásukhoz látásukat, ultrangjukat és szaglásukat is használják. A közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus) elsősorban szúnyogokkal táplálkozik és akár ezer darabot is elfogyaszt belőlük egy-egy vadászat alkalmából. A közönséges denevér (Myotis myotis)  elsősorban talajfelszínen élő futóbogarakkal táplálkozik, míg az erősen urbanizálódott korai denevér (Nyctalus noctula), vagy a kései denevér (Eptesicus serotinus) a cserebogarakkal is könnyedén elbánik, de a lámpafényre gyűlő éjszakai lepkék közül is szívesen csemegéz.

A denevéreknek a szaporodása is különleges.

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány