Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

2022 decemberi barlangellenőrzések

0 hozzászólás 2023-01-02 19:35

2022 decemberében, ahogy az eddigi években is, néhány napot a Bakony eddig denevér szempontból nem ellenőrzött barlangjait néztük végig. 

Ezek a barlangok általában kicsik, méretük a 2 métertől indul és 10 méterig tart, néhány kivétel akad azért köztük, melyek nagyobbak ennél a méretnél. 

A barlang törvényi definiciója: Minden olyan kőzetben képződött természetes üreg, mely eléri a 2 méteres nagyságot, és ember által bejárható, barlangnak nevezzük. Ex lege védett, ami azt jelenti, hogy a megtalálásának pillanatában, külön rendelkezés nélkül védett. 

Az ellenőrzések során arra vagyunk kiváncsiak, hogy ezeket a barlangokat a denevérek mennyire használják telelőhelynek, egyáltalán alkalmasak e erre a célra, vagy csak átmeneti szállásnak használják az őszi-tavaszi időszakban. Ha denevért nem is, de a nyomait meg lehet találni. 

A kicsi barlangok ellenőrzését 3-10 évente célszerű elvégezni, az eltelt évek száma összefügg a jelenleg talált nyomokkal. 

A 2022 decemberében elvégzett barlangi ellenőrzések Devecsertől indulva Veszprémig, illetve Dörgicse környékén zajlottak elsősorban.

 

6 nap alatt 63 földalatti szálláshelyet jártunk be, ezek közül 2 mesterséges járat. 

Telelő denevéreket 10 barlangban (15,87%) 169 példányt, további 7 barlangban (11.11%) denevérekre utaló nyomokat, ürülék és táplálék maradványokat találtunk.

A 10 barlang mindegyike 10 méter feletti, rendelkeznek olyan teremmel, járattal mely a denevérek teleléléséhez szükséges közel 100% páratartalmat biztosítja, és a hőmérséklete is 7-10°C közötti. Az itt telelő 169 denevér 8 fajból tevődik össze. Az ellenőrzések első négy napjában (12.15-18.) télies időjárás volt, éjszakai fagyokkal, és nappal sem emelkedett 0°C fölé, az Északias kitettségű területeken a hó sem olvadt el. A télies időjárásnak köszönhető, hogy a hidegtűrő denevérfajok is behúzódtak védettebb helyekre. (A felsorolásban kiemelve a hidegtűrő fajok)

Közönséges denevér (Myotis myotis)                  80 pld.

Nagyfülű denevér (Myotis bechsteinii)             1 pld.

Vízi denevér (Myotis daubentonii)                     4 pld.

Brandt denevér (Myotis brandtii)                           1 pld.

Közönséges késeidenevér (Eptesicus serotinus)  8 pld.

Nyugati piszedenevér (Barbastella barbastellus)  23 pld.

Kis patkósdenevér (Rhinolophus hipposideros)         39 pld.

Törpedenevér faj (PIpistrellus sp.)                             13 pld.

A barlang ellenőrzések másik részénél (12.27. és 12.30.) már tavaszias idő volt, napsütéssel és 8-10°C nappali hőmérséklettel. A hidegtűrő fajok nagy része már elhagyta a barlangot, így a nyomkeresésre koncentráltunk elsősorban. 

A 63 barlangból összesen 17-ben találtunk denevért, vagy rá utaló nyomokat, ez az ellenőrzött barlangok 27%. A későbbi felmérések során ezek a barlangok újra ellenőrzésre kerülnek, míg azok melyekben nem találtunk semmit, egy időre kikerülnek a megnézendő barlangok listájából. 

Galéria itt látható.

 

 

Hozzászólások (0 db)

×

Én is hozzászólok

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány