Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

Hívatlan albérlők 2. Hogyan újíthatom fel az épületet, ha denevérek laknak benne?

0 hozzászólás 2024-06-19 13:38

Előzőleg 2020-ban írtam egy cikket a Hívatlan albérlők címmel. Ebben azt fejtettem ki, hogy miért akkor költöznek be épületekbe amikor, és mit is csinálnak ott pontosan. Most ezt egészíteném ki.

Június elejére már javában nevelik a kölyköket a denevérek, és bizony ilyenkor a leghangosabbak is, általában az emberek többségének ekkor tűnik fel, hogy denevérek laknak náluk albérletben. A kölyöknevelés egy nagyon mozgalmas időpont, ekkor a nőstények nem sokat pihennek, szinte a nap 24 órájában aktívak. Ennek az aktivitásnak bizony vannak zavaró dolgai, a kaparászástól kezdve a kolónia zsivalyán keresztül, a házba betévedő denevérekig minden előfordul ebben a 2 hónapban.

A legtöbb megkeresés is ekkor fut be a mentőhelyekre. Kölyköt találtam mit tegyek címszóval, a Facebookot is elárasztják ezen tartalmú posztok.

A denevérek megmentésével, mi a teendő ha denevért találunk, másik írásban fogok foglalkozni.

Most arra helyezném a hangsúlyt, hogy a denevérek aktivitása miatt, ilyenkor fut be a legtöbb hívás, hogy valaki vigye el, költöztesse el őket az otthonomból, erre helyezném most a hangsúlyt.

Magyarországon mind a 28 denevérfaj védett, vagy fokozottan védett!

Így a szálláshelyük megszüntetéséhez, a padlástérből való kizáráshoz minden esetben a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

A védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 5. § szerint: „(2) A védelemben részesülő állatfaj egyede által lakó-, élő-, költő-, búvó- vagy pihenőhelyként használt épületrészen külső felújítás vagy karbantartás a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető.”

A panelelemekből épített több emeletes társasházak kiváló búvóhelyeivé váltak a denevéreknek. Főleg a hasadéklakó, és erdei fajok vették birtokba ezeket az épületeket, ahol elsősorban a dilatációs résekben, az erkélyek mennyezeti üregeiben, lemezelések alatt és a redőnytokok mögötti résekben tanyáznak. Leggyakrabban a kevéssé veszélyeztetett, jól alkalmazkodó denevérfajok telepednek meg ezeken az élőhelyeken, úgymint arőt koraidenevér ( Nyctalus noctula), a közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus), a szoprán törpedenevér (Pipistrellus pygmaeus), a fehérszélű törpedenevér (Pipistrellus kuhlii) és az alpesi denevér (Hypsugo savii)

A magántulajdonban lévő házak padlásain, tetőszerkezeteiben és pincéiben is előfordulnak jelentős egyedszámú denevérkolóniák.  Tulajdonképpen bármelyik hazai denevérfaj megtelepedhet ezekben az épületekben. A tulajdonosok sajnos gyakran azzal az igénnyel fordulnak a természetvédelmi hatósághoz, hogy szeretnének megszabadulni a denevérektől. Minden ilyen esetben meg kell a hatóságnak vagy a természetvédelmi kezelőnek győződnie arról, hogy milyen denevérfajjal vagy fajokkal van dolguk, milyen státuszú kolóniát alkot (szülő, telelő, vagy csak átmeneti szállás) Ezek a denevérfajok akár egész évben az épületben tartózkodhatnak, tehát kölykező és telelő szállásként egyaránt használhatják az adott helyet. A denevérkolónia létszámát, státuszát és a fajt egy denevérszakértő viszonylag könnyedén megmondja az épület, és a kolónia felmérésével. Ő az elkészített szakvéleményben leírja, hogy mikor és milyen módszerrel lehet a denevéreket kizárni és a felújítást elvégezni. 

A szakértő kihagyása és a házi módszerű kizárás nem javasolt. Védett állatokról van szó, így a kolónia zavarása, esetleg a kölykök pusztulása természetvédelmi bírság kiszabását vonja maga után.

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet 2. számú melléklete alapján a magyarországi denevér fajok védett állatfajnak minősülnek.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Tvt.) 43. § (1) bekezdése szerint tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, elpusztítása, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő-, vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

A Tvt. 80. § (1) bekezdés d) pontja alapján, aki tevékenységével vagy mulasztásával a védett élő szervezet, életközösség élőhelyét, illetőleg élettevékenységét jelentős mértékben zavarja természetvédelmi bírságot köteles fizetni.

Fontos!

Denevérkolóniák kizárását csak az alábbi időpontokban szabad elvégezni.

Szülőkolónia: adott év augusztus 15-következő év április 1-ig
Telelő kolónia: április 15-október 1-ig.
Átmeneti szállás: tél kivételével bármikor.

Minden esetben meg kell győződni arról, hogy az épületben nem tartózkodik denevér, az nem kerül bezárásra. Javasolt akkor elvégezni a felújítási , kizárási munkálatokat mikor a kolónia már elköltözött.

Hogy is néz ki ez a gyakorlatban.:

- Megkeressük az adott megye természetvédelmi hatóságát, vagy Nemzeti Park igazgatóságát (továbbiakban hatóságok) és jelezzük neki a problémát.

- Ezután a hatóságok, amennyiben van denevérkutató munkatársuk, kimennek és felmérik a helyszínt, és a denevérpopulációt. Ha nincs ilyen szakemberük, akkor javaslatot tesznek kit keressünk meg, vagy ők értesítenek egy szakérőt.

- Szakértő felméri a denevér állományt, megállapítja a kolónia nagyságát, meghatározza  a fajt és felméri az épületbe jutásuk lehetséges pontjait. Ezután megírja a szakvéleményt, melyben konkrétan le kell írni, milyen módszerrel és legfőképp mikor végezhető el az épület denevérmentesítése, felújítása.

- Az elkészült szakvéleménnyel a kezünkben, e-papíron beadhatjuk a hatóságnak a denevérek kizárásának engedéylkérelmét. Ha minden lehetséges rendelkezésre álló adatot begyűjtöttünk és beadtuk a hatóság fele, akkor  már csak várni kell az engedélyre. Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert a hatóságnak a maximális ügyintézési ideje 90 nap, a megnövekedett igényekre tekintettel sokszor csak a 2-3 hónap után jön meg a határozat. Szeptemberre tervezett felújítási munkánál, az engedélykérelmet már jó ha beadjuk júniusban.

- A kézhez kapott engedéllyel, a benne foglaltaknak megfelelően elvégezhetjük a felújítást, vagy a denevérek kizárását. A munkálatokat minden esetben dokumentáljuk, fotók erre kiválóak. A megszűnő élőhely miatt annak pótlásáról is gondoskodni kell. Mesterséges denevérodú kihelyezésével pótolható az elvett élőhely. Erre két lehetőségünk is van vagy fa odút helyezünk ki egy arra alkalmas fára, vagy a felújítás során a hőszigetelésbe építjük be.

-Utolsó lépésünk, hogy a munkálatokról egy rövid, pár soros beszámolót készítsünk, és csatoljunk hozzá fotót is, majd küldjük ezt el a természetvédelmi hatóságnak.

 

Ha ezeket a bonyolultnak tűnő (de egyáltalán nem az) lépéseket megtesszük akkor denevérbarát módon járunk el a felújítás, kizárás során. A szakvéleményben foglaltak betartásával közel 100%-osan garantálni lehet, hogy a denevérek nem fognak tudni visszaköltözni. Házi kivitelezések esetén következő évben újra jelentkezik a probléma.

Mészáros József (Mészi) Denevérkutató, denevérszakértő

Hozzászólások (0 db)

×

Én is hozzászólok

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány