Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

Denevérodú készítő hétvége

0 hozzászólás 2023-10-24 18:13

2023. október 21-23-i hétvégén a Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány szervezésében önkéntesekkel denevérodúkat készítettünk.

 A hétvégén 18 önkéntes segített a 38 db denevérodú elkészítésében. A száraz, de szélezetlen 30mm vastag nyárfa deszkák 270 cm hosszúak, és némelyike 60 cm széles volt. Ebből a faanyagból változó szélességgel készültek az idei  50cm magas 35-60cm széles és 8-20cm vastag odúk. A faanyagot csak leszéleztük, így kaptuk a változó szélességet, viszont nem termeltünk ezáltal fahulladékot. 

Az  odúk teljesen saját fejlesztések, a denevérek által elfoglat rés felfele szűkül. A kezdeti 25mm-ről egészen 10-12mm-ig, ennek elsődleges oka a denevérek komfortérzetének növelése. Az épületlakó denevérek vizsgálatainál azt figyeltem meg, hogy azokat a helyeket részesítik előnyben,melynek a kitettségén kívül a méretei az adott fajnak optimálisak. Azokat szeretik melyek elég szűkek ahhoz, hogy a hasuk és a hátuk is hozzáérjen valamihez. Ezzel a felfele szűkülő konstrukcióval több faj is megtalálja a számára komfortos részt, be tud ékelődni. Az idei évben már több módosítást is végrehajtottam, az egyik, hogy a felső 10-12mm-t leszűkítettem néhány odúnál 5mm-re. Illetve készültek dupla rekeses odúk is, ezek is szűkülnek felfele, viszont legfelül átjárható a két rész. A kihelyezéskor tervek szerint 10 odú fog alkotni egy csoportot és ezek 300-500méteres körzetben lesznek kihelyezve az adott élőhelyen. A kihelyezésnél 2db dupla rekeszes  (társasház odú) , 5db 5mm, és 3db 10-12mm-es felső szűkítésű odú kerül kihelyezésre, mindegyik egyedi azonosítóval is ellátva. Így a későbbiekben odúpreferencia vizsgálatok végezhetők, és a gyártás, kihelyezés ezen vizsgálatok függvényében változtatható. A későbbiekben a denevérodú műszaki rajza is megosztásra kerül, hogy bárki akinek kedve van egy kis barkácsoláshoz otthon is el tudja készíteni.

Denevérodú készítő hétvége több képért katt.

Mészi

Hozzászólások (0 db)

×

Én is hozzászólok

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány