Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

I. Veszprém megyei Denevér és Gyöngybagoly Konferencia

0 hozzászólás 2020-02-12 21:45

2019. február 8-9-én megrendezésre került az I. Veszprém megyei Denevér és Gyöngybagoly Konferencia

A várakozásokat felülmúlta a jelenlévők száma, akik legtöbbje gyöngybaglyász és denevérész vonalról érkezett. Persze, mint minden ilyen konferencián, itt is voltak, akik csak érdeklődtek a téma iránt. A szombati szakmai nap folyamán öt előadást hallgathattunk meg, ezek a következők voltak:

Árvay Márton: Komárom-Esztergom megyei gyöngybagoly helyzetről

Máté Balázs: Gyöngybagoly és/vagy denevér

Dr. Klein Ákos: Hírközlési berendezések telepítése egyházi épületekbe

Imre Kornél: A denevér, mint épületlakó emlős

Mészáros József: Hol és hogyan keressük az épületlakó denevéreket?

Árvay Márton előadásából megtudtuk, hogy az 1997-2005 közötti gyöngybagoly költőállomány 2017-2018-ra egy ismert párra csökkent a szomszédos Komárom-Esztergom megyében. A szakmai résztvevők elmondása alapján a faj helyzete a legtöbb megyében romlik. Ennek több oka van, de előtérbe helyezhető a templomtornyok, padlások lezárása.

Másik ok a felújítások számának megugrása a 2010-es évek után, valamint a napjainkban egyre gyakoribb hírközlési antennák telepítése a tornyok ablakaiba. Erről a témáról Dr. Klein Ákos, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője adott elő. Elmondta, hogy megkezdődtek az egyeztetések a nagy mobilszolgáltatókkal, hogy a jövőbeni antenna telepítések előtt kikérjék a szakemberek véleményét, és figyelembe vegyék azt a kivitelezés során. Ezáltal biztosítható lesz minden fél érdeke, és természetvédelmi károkozás sem történik. Az egyeztetések folyamatosak, de már vannak bíztató eredmények.

Máté Balázs denevérkutató a gyöngybagoly és denevér együttéléséről, és a gyöngybagoly denevér predációjáról beszélt. Előadásában kitért arra, hogy azon a padláson, templomtoronyban ahol denevérek laknak, ha megtelepszik a gyöngybagoly, akkor a denevérkolónia előbb-utóbb a folyamatos zavarás és predálás miatt elköltözik biztonságosabb épületbe. Miután a résztvevők megismerkedtek a gyöngybagoly helyzetével, Imre Kornél az épületlakó denevérekre hívta fel a figyelmet. Az épületlakó fajokat bemutatva kitért az épület iránt támasztott igényeikre, és hogy milyen módon védhetők meg a fajok. Mészáros József, a Bakony denevérkutatójának előadása erre épült, és bemutatta, hogy hol kell keresni a denevéreket, és milyen fajokkal találkozhatunk a Veszprém megyei épületellenőrzések során.

Máté Balázs egy épületlakó denevérhatározó elkészítésével segíti a gyöngybaglyos kollégák munkáját, mely online formában lesz elérhető.

Az előadások interaktív módon zajlottak, vagyis ha valakinek kérdése volt, akkor azt feltehette, és választ is kapott rá.

Az I. Veszprém megyei Denevér és Gyöngybagoly Konferencián megalapozásra került a gyöngybaglyászok és denevérészek közti együttműködés. Ennek fényében egy közös levelezési lista kerül kialakításra, illetve az épületek felméréséhez szolgáló adatlap denevéres szemszögből kiegészítésre kerül, amely Veszprém megyében egységesítve lesz. Cél egy közös adatbázis létrehozása, melybe minkét fajcsoport adatai bekerülnek.  A konferencia célja volt az is, hogy az épületlakó gyöngybagoly és denevér ellenőrzések hatékonyabbak és kevésbé zavarók legyenek, ehhez szükséges a megye felosztása és a baglyászok denevér ismeretének bővítése.

A résztvevők támogatták ezen tervek bevezetését, mindenkinek egységes célja a hatékony védelem és az együttműködés.

Abban is egyetértettek, hogy a konferencia évente kerüljön megrendezésre, és az éves tevékenységéről mindenki előadás formájában beszámoljon. Az ötletgazda Bakonyi Denevérkutatás vállalta a konferencia évenkénti megszervezését.

Kapcsolódó galéria

Hozzászólások (0 db)

×

Én is hozzászólok

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány