Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

Téli denevér ellenőrzés a Bakonyban

2 hozzászólás 2020-02-12 21:31

A téli barlangi denevér ellenőrzések január 21-én kezdődtek és 27-én értek véget. Az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk, vagyis elkerült a melegedés, végig fagypont alatt maradt a hőmérséklet, és már előző héten is hasonló volt az időjárás, bár kemény télnek nem nevezném.

Az egy hét alatt 18 barlangot ellenőriztünk le, melyben összesen 1099 denevért találtunk.

A 2018-as évhez képest kisebb ez a szám, de ez nem jelent automatikusan populáció csökkenést a Bakonyra nézve, inkább csak az időjárás fluktációjának tudható be. Az egész év során rekordok születtek, főleg a nász időszaki hálózások során, így a telelő állatok számának elmaradása a felmérés során semmilyen negatív következtetés levonására nem használható.

Vannak helyek melyek alulteljesítettek az előző évekhez képest, és vannak olyanok melyek már harmadik éve rendületlenül erősödő téli populációt mutat. Ilyen erősödés figyelhető meg a Hajszabarnai Pénz-Lik-barlangnál, itt a kis patkósdenevérek (R. hipposideros)  állománya évek óta növekszik és idén már elérte a 131 példányt. Új barlangként lett le ellenőrizve a Bükkös-árki barlang amely kiváló közönséges denevér (M. myotis) mutatkozott be. Az itt megfigyelt 4 faj össz. példányszáma 43.

Téli denevér ellenőrzés a bakonyban
Bükkös-árki barlang

Jó hírként Kislődön még mindig él és telel az 1997 nyarán gyűrűzött nagy patkósdenevér (R. ferrumequinum) , illetve az eddig ismert bakonyi 3 példányos telelő állomány 4-re duzzadt. A  nagy patkósok gyűrűzése ezáltal egyre indokoltabb. A Jókai-bánya alagútja a nyugati piszedenevér (B. barbastellus) telelésében jelentős, a 2016-ban kihelyezett faliodúk beváltak.

Téli denevér ellenőrzés a bakonyban
1997-ben gyűrűzött nagy patkósdenevér (R.ferrumequinum)

Összességében elmondható, hogy a Bakony telelő denevérállománya stabil. Ez köszönhető a barlangi lezárásoknak és a denevérek nyugalmát teljes mértékben tiszteletben tartó barlangászoknak.

Kapcsolódó galéria

Hozzászólások (2 db)

132323
2024-02-18 14:57
dapoxetine priligy uk Minor 1 indinavir will increase the level or effect of vinblastine by affecting hepatic intestinal enzyme CYP3A4 metabolism

×

Válasz
132323 hozzászólására

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

×

Én is hozzászólok

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány