Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

Nagy Patkósdenevér (Rhinolophus ferrumequinum) új előfordulása a Bakonyban.

0 hozzászólás 2023-09-20 11:49

2023.09.19-én Vinye mellett a Cuha-völgyben található Kőpince-barlangnál (4423-6 kataszteri szám) esti bemutató hálózás közben egy nagy patkósdenevér (Rhinolophus ferrumequinum) akadt hálóba. 

A terüretről nem volt eddig ismert a faj, így nagy meglepetést okozott, az pedig különösen fontos, és jó hír, hogy idei (juvenilis) hím egyedről van szó. 

A nagy patkósdenevér helyzete a Bakonyban 2019-re kritikussá vált, csupán 2 példányt ismertünk, ebből az egyik egy 1997-ben gyűrűzött példányt 2020 januárjában láttuk utoljára. Ugyanezen évben több olyan helyről került elő a faj egy-egy telelő példánya ahol nem számítottunk rá. 2023 januárjában 6 példányt sikerült megszámolni. 2023 nyarán Ajka mellett egy teljesen új élőhelyen egy szoptatós nőstény példányt sikerült megfogni, nászidőszaki hálózásai során  egyetlen példánya sem akadt hálóba, egészen mostanáig. Úgy látszik a faj a Bakonyban erősödik, mind telelő állományban, mind a szaporodási időszakban jelen van.

A megfogott egyedek mindegyike gyűrűt kapott, így különös izgalommal várjuk a téli barlangi ellenőrzéseket. Bízok abban, hogy megkerül valahol egy gyűrűs egyed.

Hozzászólások (0 db)

×

Én is hozzászólok

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány