Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

Nagy patkósdenevér

0 hozzászólás 2020-02-12 18:56

Rhinolophus ferrumequinum (Schreber, 1774)

Ez az alapvetően déli elterjedésű faj Anglia déli részétől egészen Kínáig és Japánig megtalálható. Melegkedvelő faj lévén nem lépi át észak fele a 10°C-os izotermát, Közép-Európában pedig a Kárpátokat. Így hazánk elterjedésének északi részén fekszik (TOPÁL, 1969; SZATYOR, 2000).

Mészkőhegységeinkben mindenütt, a Dunántúli-középhegységben az ország más részeihez képest viszont jóval ritkábban fordul elő. Alapvetően épületlakó, de barlangokban is megtalálható, főleg téli szállásnak használva azokat (TOPÁL, 1969; DOBROSI, 1993). A hazai fajok közül a legnagyobb hőigényű, melegkedvelő denevérfaj. TOPÁL a legritkább hazai patkósorrú denevérként írja le, azóta azonban bebizonyosodott, hogy a kereknyergű patkósdenevér (R. euryale) még nála is jóval ritkább.

E faj legerősebb állománya az Északi-középhegységben él, de a Mecsek és a Szársomlyó populációja is népes és stabil. A Bakonyban nincs ismert szülőkolóniája.

A Bakonyban átlagban telelő 3-4 példány minden évben megfigyelhető. Ezek között van gyűrűs egyed is, amely évről-évre szinte ugyanott, ugyan azon a helyen telel.

A legtöbb telelő nagy patkósdenevér (R. ferrumequinum) a Kislődi-bányában található. Ez egy felhagyott mélyművelésű bauxitbánya feltáró, kb. 1000 méter hosszú bányavágata. Ebben a járatban telel az a 2 denevér, amelyeket az 1995 óta végzett téli ellenőrzések során minden évben megtaláltunk. A bánya védetté nyilvánítása megtörtént és bejáratát a denevérek által bejárható lezárás védi a hívatlan látogatóktól, ezzel védve a Bakony legnagyobb telelő nagy patkósdenevér (R. ferrumequinum) kolóniájának nyugalmát.

A Magas Bakonyban a faj telelő példányait még az alábbi barlangokban találtuk meg

  1. Szentgáli Kő-lik-barlang
  2. Szentgál, Tűzköves-hegyi-barlang
  3. Bakonybél Hajszabarna, Pénz-lik-barlang
  4. Bakonybél Kőris-hegy, Pörgöl-barlang

Az 1990-es évek közepéhez képest a Magas Bakony nagy patkósdenevér (R. ferrumequinum) egyébként is kicsi állománya napjainkra csökkent. A jelenleg meglévő három példány az utolsó kis populációnak a maradványa és feltehetően mind hímek.

Hozzászólások (0 db)

×

Én is hozzászólok

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány