Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

Együttműködés erősítése a Kormányhivatallal

0 hozzászólás 2022-11-24 12:40

A  Veszprém Megyei Kormányhivatal, Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának meghívására Mészáros József a Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány Kuratóriumi elnöke, több előadáson keresztül bemutatta a hivatali ügyintézőknek a denevérek titokzatos világát.

Kiemelten beszélt arról, hogy mely denevérfajok, miért költöznek be épületekbe, ott melyik épületrészt részesítik előnyben.

Mire kell figyelni, mikor, hogyan lehet a denevéreket onnan kizárni, már ha ez lehetséges. Miért fontos bizonyos kolóniákat mindenáron védeni, itt miért nem lehetséges a kizárás? Ilyen, és hasonló kérdésekre próbált Mészáros József válaszolni.  Kiemelt példaként a Veszprémi Érseki Palota szerepelt, ahol az előző 2017-2018-as teljes tetőcsere során, megfelelő munkaszervezéssel sikerült a közönséges denevér (Myotis myotis) szülőkolóniát zavartalanul megőrízni. A szülőkolónia semmilyen negatív hatásnak nem volt kitéve, és a mostani 2022-2023-as felújítás során is biztosítottnak látszik a kolónia biztonsága. Ezek a sikerek, a közös együttműkösés eredményeként jöhetnek létre. Egy hivatali ügyintéző a jogszabályi háttér tökéletes ismeretével és alkalmazásával, a denevér kutató pedig a denevérfajok igényeivel van tisztába, ezek összehangolásával lehet egy-egy szülőkolóniát megmenteni, ami a faj megőrzésében elengedhetetlen. 

Szó volt többek között a panelépületek hőszigetelésének természetvédelmi problémáiról. Viszonylag köztudott, hogy számos denevérfaj él panelrésekben, viszont  törvényileg nem kötelező a Hatóság engedélye a kivitelezési munkálatokhoz. Ha a kivitelezés során lakossági bejelentés miatt a Hatóság ellenőrzést végez az építkezésen, és bebizonyosodik, hogy ott védett állatok egyedei élnek, akkor a munkálatok felfüggesztését rendelheti el. Ezt megelőzendő a társasházak hőszigetelésének megkezdése előtt, célszerű lenne azok felmérése és hatósági engedélyeztetése, ebben az esetben a kivitelező már előre tud a problémáról és annak megoldásáról, így a kivitelezésnek egy napot nem kell állni. 

Az egész délelőtt tartó előadások, és beszélgetések révén remélhetőleg a biológiai, természetvédelmi végzettségű  ügyintézők is többet tudnak-e titokzatos emlősökről.

Hozzászólások (0 db)

×

Én is hozzászólok

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány