Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

Denevérmentés Mezőlakon

0 hozzászólás 2023-01-04 15:49

Mezőlakon a vasútállomáson ablakokat cseréltek és ekkor kerültek elő a fehérszélű törpedenevérek (Pipistrellus kuhlii) példányai.

Az itt szolgálatot teljesítő forgalmi irányítók egyike volt általános iskolás osztálytársam, Németh Norbert. Vele, annó, iskolás korunkban együtt jártunk madarászni, bogarászni, együtt mikroszkopizáltunk. Mindkettőnket a természet szeretete, tisztelete vezérelt, nevelt. Az élet mindenkit másfele sodort, de a természet iránti tisztelet és annak védelme megmaradt. 

Most az ablakcsere során is felhívott, megbeszéltük a tennivalókat, és mikor tényleg sorra került a munka, akkor hívtak, hogy a denevérekkel mi legyen. 

Elmentem értük, és egy általános állapotfelmérés után, az este során szabadon távoztak. Az időjárás ezt lehetővé tette, mivel az esti, éjszakai hőmérséklet is 5-10°C közötti, így további nevelés nélkül szabadon engedhető volt a kis csapat. 

Az ablekcsere során begyűjtött példányok mindegyike fehérszélő törpedenevér (P.kuhlii) volt. Ez a faj általánosan elterjed, tipikus emberi környezetben élő denevér. A természetben, természetes élőhelyeken soha nem sikerült kimutatni, viszont a települések vizsgálatakor kiderült, hogy a megyében nincs olyan település, ahol ne lenne jelen. 

Hozzászólások (0 db)

×

Én is hozzászólok

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány