Bakonyi Denevérkutatás
Az éjszaka repülő emlősei

Bakonyi Denevérkutatás - Az éjszaka repülő emlősei

Támogasd adód 1%-val a denevérek védelmét, mentését! Adószám:
19241504-1-19

Denevérek nászidőszaki felmérése a Bakonyban

0 hozzászólás 2023-09-05 14:16

2023-ban a Bakony nászidőszaki denevérhálózása augusztus 21-én kezdődött és egészen szeptember 03-áig tartott. 

A 14 éjszaka alatt 14 fontos, vagy annak vélt nászbarlangot sikerült megvizsgálni. A vizsgálati módszerek elsősorban a függönyhálós denevérbefogáson alapulnak, de új vizsgálati módszereket is bevetettünk. Ez az ultrahang rögzítésen alapuló denevérhang vizsgálata. A hálózásokkal párhuzamosan az adott helyen denevérhang gyűjtést is végeztünk, így a hangok kiértékelése után lehetőség lesz hálós befogás és a hangok összevetésére, esetleg hang/fogási arány becslésre. Ez nagy segítséget nyújt, nyújthat a későbbiekben az új nászhelyek felkutatásában. 

A nagy, régóta ismert nászhelyek mellett mindig keresünk új helyeket is. A denevérek helyhű állatok, de a változásokat lekövetik. Amikor megváltozik egy barlang mikroklímája, vagy közvetlen mellette egy új barlangot tárnak fel, netán az erdészet levágja a barlang körül az erdőt, mind befolyásoló tényezőként hat a denevérekre. Ezeket  változásokat gyorsan lereagálják, akár az adott, régi nászhely elhagyásával, új helyre való átköltözéssel. Ezeket a változásokat nekünk kutatóknak is le kell követni, mert ellenkező esetben rossz következtetéseket vonhatunk le az adott faj/fajok populáció változásairól. Ugyanezek változások igazak a barlangi telelőhelyekre is.

A denevérek nászviselkedése két típusra osztható, az egyik az urbanizálódott fajokra jellemző, másik az erdei, illetve barlanglakó fajokra.

Az urbanizálódott fajoknál elsősorban a hímek behózódnak egy kis résbe (redőnytok széle), itt úgynevezett nászhívó hangot hallatnak, a közelben repülő nőstények ezt hallva választanak hímet. A nászidőszaki hálózásoknál az erdei és barlangi fajok úgynevezett nászbarlangoknál gyűlnek össze, ahol nászrepülnek. Ez laikus szemlélőnek egy kergetőzésnek tűnik, de a nőstények így mérik fel a hímek erőnléti állapotát, ezáltal az adott példány szaporodásra való alkalmasságát. A nászrepülés végeredménye a barlang meglátogatása és a párzás bekövetkezte. Ezek a barlangok nagyon fontosak ezeknek a denevérfajoknak az életében, a barlang kiválasztásának szempontjait mai napig nem tudjuk biztosra, de a nagyobb termek megléte fontos tényező. 

A Bakonyban jelenleg kettő kiemelkedő nászbarlang található, itt egy éjszaka a megfogható denevérek példányszáma eléri a több százat.  2023-ban az Alba Regia-barlangnál 427 (491 rekord-2018) példány, míg a Csengő-zsomboly-víznyelőbarlangnál 280 (576 rekord- 2022) példány akadt hálóba. Érdemes megjegyezni, hogy egyik barlang sem rendelkezett felszíni bejárható nyílással az 1970-es évekig. Feltárásuk, Alba Regia 1975, Csengő-zsomboly 1979-ben történt meg, így a denevérek betelepülése is ekkortól kezdődhetett el, és az eltelt 45-50 év alatt országos jelentőségű párzóhellyé váltak. 

Másik két barlang található jelenleg még a Bakonyban mely 100 példányszám feletti fogást eredményez, a többi jónak mondható nászbarlang 40-100 példány között mozog. Természetesen ennél kevesebb példányszám esetén is lehet nászhely, de ekkor általában 1-2 faj egyedei adják a fogást. Ilyen barlang például a Római-fürdő-barlangja mely a fogott 21 példányból 18 nyugati piszedenevér volt.

2023-ban összesen 18 faj 1389 példányát fogtuk meg a 14 éjszakai hálózás során.

A barlangok száma alapján rangsorolt gyakoriságban a barna-hosszúfülűdenevér (P.auritus) vezet, a gyakorisága 100%, vagyis minden barlangnál hálóba akadt legalább egy példánya. A második leggyakoribb faj a nyugati piszedenevér (B.barbastellus) volt, 12 barlangnál mutattuk ki jelenlétét, 85,7% gyakoriságot jelent. A harmadik a vízi denevér (M.daubentonii) lett a 11 helyen történő befogással, gyakorisága 75,5%.

A barlangok rangsorolhatók a fogott fajszám alapján is, itt érdekes, hogy nem a legtöbb példányszámot adó barlangok vezetnek, hanem a kisebbek. Az Alba Regia-barlangnál 10 faj adta a 427 példányt, míg a 13 fajt felvonultató Pénz-liknál csupán 99 példány akadt hálóba.

Két legrosszabbul teljesítő földalatti üreg 5 és 3 példányszámot hozott. Az egyikről biztosan kijelenthető, hogy nem nászhely. A másik üreg 1,5 éve nyílt meg itt a fogott 5 példány, mint nulladik hálózási év nem rossz, ehhez viszonyítva tudjuk eldönteni néhány év alatt, hogy folyamatosan fejlődő nászhely lesz, vagy egy kis példányszámot hozó másod nászhely.

A példányszám alapján történő rangsorolás még nem készült el, az adatok feldolgozása folyamatosan történik.

Köszönet a terepi felmérésben a segítségért mindenkinek:

Imre Kornél, Morvai Anita, Gfellner Máté, Máté Balázs, Abdai Éva, Andor Beáta, Móczár Balázs és Szabó Csillának

KÉP GALÉRIA

 

 

Hozzászólások (0 db)

×

Én is hozzászólok

 Figyelj a nagybetűre!

Nem tudod elolvasni a képet? Kattints ide új képért!

Galériánkból

Olvastad már?

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány